Automatisoidulla itsepalvelujäteasemalla tulee ottaa huomioon paitsi käyttäjäystävällisyys myös turvallisuus. Kuinka Pirkanmaan Jätehuollon pilottihankkeen moderni jäteasema on saatu toimimaan?

Pirkanmaan Jätehuolto avaa uudenlaisen jäteaseman Vuorekseen kevään 2019 aikana. Kyseessä on automatisoitu pilottihanke, joka toimii itsepalveluperiaatteella varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Tarkoituksena on parantaa palvelutasoa ja laajentaa aukioloaikoja merkittävästi.

Kännykkäsovellus tunnistaa asiakkaat

Vuoreksen asemalla asiointia varten asiakkaan tulee rekisteröityä käyttäjäksi kännykkäsovelluksella, jonka avulla portit ja ovet saa auki myös itsepalveluaikoina. Jäteasema on auki arkisin klo 8-20, ja henkilökunta opastaa paikalla klo 12-18. Suurin osa jätteistä on maksuttomia, mutta maksullisten jätteiden maksaminen hoituu kätevästi myös sovelluksen avulla. Jäteasemalla asiointi on tehty asiakkaille mahdollisimman helpoksi. Selkeät opasteet kertovat mihin mikäkin jäte lajitellaan ja onko kyseessä maksullinen jäte.

Automaattiportin tulee olla varmatoiminen ja turvallinen

Pur-ait Oy on ollut mukana mahdollistamassa modernin itsepalvelujäteaseman rakentamista. Vuoreksen asemaa suojaa automatisoitavien porttien ykkönen Protector-portti. Protector-malli on säilyttänyt suosionsa vankkumattomana vuodesta toiseen. CE-merkitty portti on ovia ja portteja koskevan standardin SFS-EN 13241 mukainen ja täyttää näin ollen eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset. Portin turvallisuus on huomioitu pylväiden turvareunoin, portin tuntoreunalla sekä valokennolla, joka suojaa kävelijöitä ja pyöräilijöitä. Porttiympäristöön on asennettu maasilmukka, joka tunnistaa ulospäin pyrkivän auton. Ulkopuolella on lisäksi avauskytkin, johon huoltohenkilökunta pääsee käsiksi avaimella.

Protector-liukuportti voidaan sävyttää rakennuksen tai ympäristön mukaan, jolloin siitä saadaan entistä tyylikkäämpi. Vuoreksen jäteaseman portti sävytettiin sointumaan kuusiaitaan arkkitehdin suunnitteleman värimaailman mukaisesti.

Tulevaisuuden asema

Vuoreksen jäteasema edustaa modernia infrarakentamista ja puuarkkitehtuuria. Suunnittelussa on otettu ympäristönäkökohdat entistä tarkemmin huomioon. Itsepalvelun ja automatisoinnin ohella asema on edistyksellinen tuottaessaan kaiken tarvitsemansa energian aurinkovoimalan avulla.

Pirkanmaan Jätehuollolla on alueellaan 21 jäteasemaa. Tulevaisuudessa Vuoreksen aseman ratkaisuja voidaan hyödyntää näillä muilla asemilla. Uuden aseman odotetaan herättävän kiinnostusta myös valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin.

Kaikki Pur-ait Oy:n toimittamat Protector-liukuportit ovat CE-merkittyjä ja täyttävät ovia ja portteja koskevan standardin SFS-EN 13241 eurooppalaiset turvavaatimukset.


Kuvassa on näkyvillä useita standardin mukaisia käyttöturvallisuutta parantavia ominaisuuksia:

• Keskellä näkyy liukuportin tuntoreuna, joka aktivoituessaan avaa portin.

• Portin pylväissä on myös turvareunat, jotka pysäyttävät portin liikkeen kokonaan.

• Alhaalla oikealla näkyy valokennon lähetin, joka myös pysäyttää välittömästi portin valokiilan katketessa.

• Myös aidan ja portin väliin tulee jäädä turvatilaa.

Artikkeli on julkaistu Pur-ait Oy:n asiakas- ja sidosryhmälehdessä Purnews 2019
Lue näköislehti: https://issuu.com/purnews/docs/purnews-2019-web/10